Balansera din ekonomi – trots långa betalningstider

Det är mer eller mindre ett faktum att bygg- och hantverkarbranschen lider svårt av långa betalningstider. Och egentligen är det ganska logiskt: om man inte får betalt för utförda tjänster inom en rimlig tid lär det att leda till likviditetsbrist. Och utan pengar i kassan är det svårt att sköta sin verksamhet.

Inte minst bland de större aktörerna i byggbranschen, med större projekt och långa ledtider, är det mycket vanligt med upp till 90 dagars betalningsvillkor. Ytterligare en faktor i denna svåra ekvation är att många svenska företag tenderar att vänta till efter förfallodatum innan man faktiskt betalar, för att köpa sig lite tid gentemot sina egna kunder och anställda.

Långa betalningstider slår särskilt hårt mot små- och medelstora hantverkare, som varken har möjlighet att säga nej till ett större projekt eller har råd att vänta i över tre månader för att få betalt. Utan en stabil likviditet är det svårt att vara produktiv, och stressade företagare har en negativ effekt på svenskt näringsliv i stort.

Svåra tider – men det finns alternativ

Möjligheter till lånefinansiering hos storbankerna är begränsad. De som faktiskt får hjälp den vägen behöver ofta vänta för länge för att det ska vara värt. Dessutom kan det för små- och medelstora företag vara väldigt svårt att hos storbankerna göra sig hörd bland de större hajarna.

Problemet är tydligt. Som tur är finns det rimliga alternativ.

För en väl fungerande verksamhet, som på grund av långa betalningstider lider av svåra likviditetsproblem, är fakturabelåning en smidig, enkelt och trygg lösning.

Vi kontrollerar fakturorna som du vill belåna och sätter sedan över pengar på ditt konto. Det innebär att du slipper vänta på att dina kunder ska betala och kan istället använda pengarna, bara dagar efter utfört jobb.

Med fakturabelåning hos Alunda Finans behåller du kontrollen över dina pengar samtidigt som du aldrig behöver släppa blicken på målet. Hos oss väljer du själv vilka fakturor du vill belåna samt när och hur du vill att det ska gå till. Beroende på belåningsgrad och fakturarisk beslutar vi tillsammans upplägget och förutsättningarna innan någon transaktion sker.

Alunda Finans jobbar för en svensk arbetsmarknad där hantverkare och små- och medelstora byggföretag som gör ett bra jobb faktiskt slipper oroa sig för att ha pengar i kassan. Med en stabil likviditet kan en verksamhet ta hand om sina anställda, och våga sikta på att vara konkurrenskraftiga i ett krävande klimat – precis så som det ska vara.

Vill du veta mer om fakturabelåning hos Alunda Finans? Kontakta oss direkt.

Bolagstips

#6 Jobbar du hemifrån?

Jobbar du hemifrån? Se då till att de vanliga hushållssysslorna inte distraherar dig. Den fulla tvättkorgen kommer att stå kvar även i slutet av dagen, och det får den göra.

#5 Är du en ja-sägare?

Är du en ja-sägare? Då bör du lära dig hur man säger nej. Ibland krävs det att man måste stanna en hel extra timme på kontoret för att man lägger till en enda extra sak på kom-ihåg-listan. Är det värt det? Fråga dig själv ifall du verkligen har tiden och energin till att utföra ytterligare en sak.

#3 Schemalägg tid för dig själv

Schemalägg tid för dig själv, utan avbrott. Om det så krävs att du ska stänga igen dörren till kontoret och låta röstbrevlådan ta meddelanden, så är det vad som ska göras. Se till att göra detta under din mest produktiva tid på dagen. Börja också dagen med lite ensam tid i lugn och ro, eller när du är som mest produktiv och fokuserad.

Vad tycker våra kunder?

Tack vare Alunda Finans har vi fått en stabilare likviditet och kan fokusera på det vi är bra på och tjänar på så sätt mer pengar.

Tomas Ottosson AB

Smidigt att stärka likviditeten med Alunda!

Byggföretag, Huddinge